9.11.13

Andive coapte la aburi. Ou ochi în apă (oeuf poché). Bonus: unt aromat cu ierburi şi citrice.

Ingrediente necesare pentru andive coapte în aburi (4 porţii):

4 andive mari
4-5 linguri ulei măsline
4-5 linguri oțet balsamic
sare, piper negru proaspăt măcinat

Ingredente pentru ouăle ochiuri în apă

4 ouă (foarte) proaspete
1 lingură oțet din vin alb
2 l apă
sare

Ingrediente pentru unt aromat

75 g unt la temperatura camerei
1 linguriţă coajă rasă de lime
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1/2 linguriţă tarhon mărunţit
1/2 linguriţă rozmarin mărunţit
1/2 ghimbir ras
sucul de la 1/2 lămâie

1. Se curăță andivele de frunzele de la suprafață (una - două, nu mai multe). Se taie în sferturi și se pun într-o tigaie încăpătoare unsă cu ulei.
Cu ajutorul unei pensule se ung andivele cu foarte puțin ulei. Se sărează, piperează. Se pun în cratiță cu interiorul în sus. Se pornește cuptorul și se lasă la 100% abur (gătire cu abur), la temperatura de 95 grade C. Se pun andivele în cuptor pentru 15- 20 minute, pe raftul al 3-lea.

Alternativ: se pune o cratiţă plină cu apă la baza cuptorului şi tigaia cu andive pe raftul 2 al cuptorului (de jos în sus)- temperatura minimă a cuptorului/ Se pun andivele într-un coş de copt la abur iar acesta deasupra unei oale în care clocoteşte apă. În ultimul caz se acoperă cu capac.

Se lasă cam 15-20 minute.

2. În paralel, se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă lingurița de oțet din vin alb. Când dă în clocot se dă focul la minim.
Pe măsură ce le facem în oală, ouăle se sparg unul câte unul și se pun într-o cană mică. Se amestecă în oala cu apă și oțet până când se formează un vârtej. Se toarnă oul întreg. Se liniștește vârtejul ușor cu o lingură cu orificii/ supar care se trece și se lasă sub ou. Se dă focul la minim. Se lasă să fiarbă molcom 2-3 minute. Se scoate pe o farfurie.

Se fac pe rând toate ouăle și se lasă la odihnit.

Într-un castronel se pun oțetul balsamic, uleiul de măsline, sarea, piperul. Se amestecă vârtos cu un tel până când sosul devine omogen (și obținem astfel o vinaigrette simplă).
Se pun două câte două bucăți suprapuse de andive pe o farfurie. Se pune câte un ou deasupra, se presară vinaigrette şi totul se serveşte cald.

3. Untul la temperatura camerei se amestecă cu celelalte ingrediente. Pe o folie alimentară se pune amestecul şi apoi se rulează dând formă cu degetele. În final, după ce arată totul ca o bomboană împachetată :) se bagă la frigider sau la congelator (dacă avem nevoie de el rapid).

Untul aromat se poate pune peste legume făcute la grătar, aburi, cuptor, friptură, porumb fiert sau copt, pe pâine proaspătă. Desigur, aromele din el pot varia în funcţie de gustul fiecăruia.

No comments:

Post a Comment