24.8.11

Ce este Indicele Glicemic (IG) si la ce ne ajuta acesta in dieta noastra ?

Povestea incepe in 1981 in SUA, cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.

Pe baza cercetarilor lui s-a dezvoltat o scala, numita Indicele glicemic. Aceasta scara organizeaza alimentele pe baza efectului avut de ele asupra nivelului zaharului din sange. Indicele glicemic poate lua valori de la 0 la 100, glucoza fiind punctul maxim de referinta. Celelalte alimente au fost comparate cu ea.

Indicele glicemic indica modul in care carbohidratii din alimente influenteaza nivelul de glucoza din sange. Carbohidratii cu IG ridicat se asimileaza rapid, ducand la o crestere brusca a glicemiei, iar cei cu IG scazut se asimileaza in timp, fara sa dezechilibreze balanta glicemica, oferind energie pe o perioada mai mare de timp.

Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate.

Dieta cu indice glicemic scazut nu este o dieta saraca in carbohidrati si nici in grasimi si nu necesita reducerea portiilor zilnice de mancare si nici calculul cu atentie al caloriilor consumate. Mai degraba, scopul sau este de a ajuta o persoana sa aleaga carbohidratii necesari pentru a mentine o glicemie adecvata, ce contribuie implicit la pierderea in greutate si la o stare mai buna de sanatate.

Tabel indice glicemic

No comments:

Post a Comment