17.12.12

Piureul de urzici ( de post)


5 gramezi mari de urzici
3-4 linguri ulei de masline / floarea soarelui
4-5 catei de usturoi
sare
piper
2 lg rase de tarate (optional)
hrean ras ( optional)

* se curata urzicile de betisoare si iarba
* se spala foarte bine in multe ape pana cand apa ramane curata
* se clocoteste putina apa (cu sare) intr-o oala
* se pun urzicile in apa care fierbe si se lasa sa fiarba pana ce codita urzicii este moale ( sunt suficiente cam 15-20 minute)
* se strecoara urzicile si se pastreaza apa in care au fiert
* se toaca urzicile cu un cutit sau in blender
* Intr-un vas , se incinge uleiul si se rastoarna urzicile, amestecand cu lingura de lemn
* se adauga cate putin din apa pastrata ( cea in care au fiert) si se lasa sa dea cateva clocote
* se presara deasupra cam 2 lg. rase de tarate, se amesteca si se mai lasa sa fiarba putin
* se stinge focul si se potriveste dupa gust, cu sare si piper
* se adauga usturoiul « presat » in aparat sau taiat foarte marunt
* se amesteca si se acopera vasul cu capac

* Piureul se poate servi la masa cu hrean ras, direct in farfurie, presarat peste piureul de urzici . Nu cumva sa fierbeti hreanul cu urzicile ca devin amare !

* Se mai poate servi si cu orez fiert separat ( eu am avut basmati cu salbatic) .

La 1 canuta orez (basmati si salbatic) am pus 2 canute ( aceleasi) cu apa clocotita.
Se lasa pe foc sa fiarba (acoperit) fix 3 minute , dupa care se stinge focul si se infofoleste vasul , cu capac cu tot. Se lasa cel putin 1 ora asa infofolit
La orezul basmati (fara salbatic) eu folosesc la 1 canuta de orez, 3 canute de apa clocotita, deoarece am observat ca la orezul basmati merge mai multa apa.


No comments:

Post a Comment